Laser epithelial keratomileusis (LASEK)

I vissa sammanhang kallas LASEK för ELSA (Excimer laser keratomileusis), ett refraktivt kirurgiskt ingrepp, som även behandlar närsynthet, översynthet och astigmatism. Har du tröttnat på att köpa kontaktlinser eller glasögon så kan detta vara ett alternativ för dig.

LASEK metoden är en nyare variant av PRK (Photo Refractive Keratoplasty). Vid en LASEK operation lossar man med hjälp av en mycket svag alkohollösning det yttersta lagret av celler på hornhinnan. När detta ytskikt av upplöst skrapar man försiktigt av det och frigör hornhinnans mellanlager. När detta är gjort, slipar man sedan ner, med hjälp av laser, den vävnad som har orsakat synfelet. Eftersom att man skrapar bort ytskiktet på hornhinnan måste man därför sätta dit ett nytt skyddande skikt, ett så kallat plåster. Plåstret är som en kontaktlins och får sitta på ögat i ungefär 4 dygn efter ingreppet. Genom detta ger det hornhinnan tid
att återskapa det yttersta lagret som skrapades bort.

En LASEK operation kan även kallas för ytmetoden. Ingreppet är snabbt och effektivt, och man slipper eventuell ärrbildning då ytskiktet återskapas från grunden. Många optiker rekommenderar ett LASEK ingrepp för andra laseringrepp, eftersom den är snabb och effektiv.

Det tar inte mer än 20 minuter för båda ögonen att få behandling. Man får dock räkna med c:a 7 dagars återhämtning, ögonen måste få tid att anpassa sig efter operationen. Förutom den skyddande linsen som sätts på, rekommenderas man ändå att bära solglasögon eller diverse skydd för att skydda ögonen mot ljus som kan påverka ögonens läkningsprocess. Även fast läkningsprocessen är längre för LASEK än för LASIK, så väljer många ändå LASEK på grund av att komplikationerna är nästan obefintliga.

When text is digital, I can add a voice and http://homework-writer.com/ listen to it

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.