Laser-assisted in situ keratomileusis (LASIK)

LASIK (Laser-assisted in situ keratomileusis)
LASIK är en typ av ögonlaserbehandling som passar personer som är närsynta eller översynta. Vid en LASIK operation använder man sig av mikrokirurgi och PRK (Photo Refractive Keratoplasty), som tidigare var en känd variant av ögonlaser. Operationen går ut på att man ändrar ljusets brytning gentemot ögat, man ändrar alltså ögats förmåga att fokusera. Man gör detta genom att ändra formen på hornhinnan.

Ingreppet är indelat i olika steg. Det första steget gör man med hjälp av microkeratom, ett speciellt kirurginstrument, som skär in i hornhinnans översta lager, men lämnar en bit fastsatt så att man försiktigt kan vika upp ytskiktet. När man sedan har lyft på det lilla ”locket” kan man påbörja ingreppet. Med en laser slipar man bort exakt mängd med vävnad i hornhinnans mellanskikt. När detta är gjort viker man tillbaka det översta skiktet av hornhinnan. Genom att slipa bort en del av hornhinnan får ytskiktet en annan form. Man slipar endast på de ställen på hornhinnan där det är nödvändigt, resten av ögat låter man bli. När hornhinnan är omskapad, är synfelet åtgärdat.

Operationen tar ungefär 20 minuter för båda ögonen.
Nästan inga patienter upplever smärta efter ingreppet, och de flesta känner ingenting. Man skall undvika att gnugga sig i ögonen, och inte utsätta ögonen för tryck, genom att till exempel inte lyfta tunga saker och så vidare, under de första 4 veckorna. Man rekommenderas att ha en plastsköld över ögonen när man sover. Använd också solglasögonen eller liknande, eftersom att man kan bli ljuskänslig.

LASIK är, jämfört med andra laserbehandlingar, en trygg och snabb behandling. Patienten i fråga kan återgå till sitt arbete i regel efter 3 dygn. Inga allvarliga komplikationer såsom blindhet har aldrig inträffat efter en LASIK operation. Men ingen operation är riskfri, och de komplikationer som har kommit i samband med en LASIK behandling är ljuskänslighet, ett överkorrigerat fel, torra ögon och astigmatism.

For example, the class might discuss how to http://www.essaynara.com reduce the carbon footprint in their community

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.